Kiss Ferenc Alapítvány az erdészeti oktatásért Kiss Ferenc Alapítvány az erdészeti oktatásért

Tevékenységünk

A Kiss Ferenc Alapítvány közel 20 éve áll a szegedi erdészoktatás szolgálatában. Az igényektől és a lehetőségektől függően hol a középfokú oktatás támogatására, hol pedig a már végzett erdészek továbbfejlesztésére tudjuk helyezni a nagyobb hangsúlyt.

A középiskolai oktatás immáron évtizedes anyagi gondjai nagy terhet rónak az alapítványra, amely ebben a nehéz időszakban is mindent megtesz azért, hogy végzett erdész technikusaink ne csak itthon, de akár külföldön is „kapósak” legyenek.

Ösztöndíj rendszerünkkel a diákok számára jelentős összegekhez juttatjuk a tanulásban, sportban, közösségi munkában kimagasló tanulóinkat, szociális ösztöndíjainkkal, pedig a gyakran mélyszegényben élő tanulók és szüleik életét igyekszünk segíteni úgy, hogy a tanuló megfelelően tudjon tanulmányaira koncentrálni.

Mélyen gyökerező szakmai kapcsolatainknak köszönhetően diákjaink az ország számos pontjára eljutnak a különböző erdőgazdaságokhoz, ahol élőben is tanulmányozhatják az egyes területek eltérő növényzetéből fakadó egyedi szakmai fogásokat. Kapcsolataink szerencsére túlnyúlnak az országhatáron is, az iskolával közösen pályáztunk és most is pályázunk a Tempus Közalapítvány segítségével a Leonardo da Vinci – Egész életen át tanulás – programra, melynek segítségével diákjainak évek óta Németországban 4-4 hetet töltenek szakmai gyakorlattal és intenzív nyelvtanulással, míg a svédországi kapcsolatunk során egyik alkalommal a mi diákjaink utaznak ki, a következő alkalommal pedig mi fogadjuk a svéd cserediákokat. Ezen utóbbi kapcsolat elsősorban a nyelvi és kulturális kötelékeket erősíti, amik szintén nagyon hasznosnak bizonyultak az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

 Iskolai rendezvényeket, szakmai kirándulásokat is támogatunk, hiszen valljuk, hogy az emberi kapcsolatok építését, ápolását, a másik tiszteletben tartásának gyakorlását nem lehet eléggé korán elkezdeni.

Új fejlesztésű, korszerű eszközöket is igyekszünk beszerezni, ezzel is segítve a diákok tudásának naprakészségét.

Új oktatási anyagokat fejlesztünk, melyek megfelelnek a mai kor magas szintű követelményeinek is.

Azonban mindig szem előtt kell tartanunk, hogy oktatási támogatásunk nem merülhet ki a középiskolai évek alatt, hiszen ma már nincsen olyan szakma, ahol ne kellene új eljárásokkal, új eszközök használatával folyamatosan ismerkedni. Így van ez az erdész szakmával is, ezért igyekszünk olyan oktatási tematikákat kifejleszteni, amelyek gyorsan és naprakészen tudják a már dolgozó erdészek munkáját segíteni. Legjelentősebb ilyen oktatásunk az elmúlt 2 évben az erdészeti informatikai oktatás volt, melyre az érdeklődés Nagykanizsától Egerig terjedt. És ne feledkezzünk meg a munkavállalók azon rétegéről sem, akik a közmunkában vesznek részt. Az ő erdészeti alapmunkákra való felkészítésében is jelentős szerepet játszottunk már 2005. óta, s reméljük, amikor újraindulnak ezek az állam által finanszírozott programok, ismét lehetőségünk lesz bizonyítani, nem csak szeretjük, amit csinálunk, de jól, hatékonyan és sikeresen is tesszük azt.